Offerkoftans återkomst

85cf3615070b0efb68765b91202162d1_l-e1427702678988.jpg

På en nyårsaftonsmiddag för några år överväldigades plötsligt en bekant av önskan att få sig en nypa frisk luft. Middagen var knappt klar när han försvann ut i natten och lämnade fru och barn och oss gäster bakom sig. Telefonen fick han dock med sig. Och nog var han både glad och lättad ut när han återvände tjugofem minuter senare, rosig på kunderna av den kalla vinterluften och kanske något annat. En dryg vecka senare tvingades han sent en kväll knacka på hos den älskarinna han avslöjats hålla sig med och be om tak över natten. Han hade då blivit utslängd av frun som slutligen tröttnat på hans lögner när hon insett att han upprepade brutit mot den uppförandekod de lovat varandra och omvärlden att följa på bröllopsdagen.

Den oväntade vändningen kommer här: istället för att visa ånger valde min bekant att se sig själv som ett offer. ”Jag tror ni inte förstår hur tungt det är för mig att bli utmålad som otrogen av alla jag känner!” klagade han. Att orsaken till detta berodde på att han rent sakligt varit jätteotrogen ville han inte höra av. Nej, det var omvärlden som var dum och anklaga honom för något sådant! När omvärldens förväntan på att han skulle ta ansvar började dra kallt sträckte han alltså sig efter offerkoftan.

85cf3615070b0efb68765b91202162d1_l

Två andra män har gjort samma sak på senare tid. När det började dra kallt runt Sverker Martin-Löfs öron efter att SvD rullat upp komprometterande uppgifter om SCA-ordförandens resevanor, jaktvanor, affärsvanor och fick folk att förvänta sig ett ansvarstagande överraskade Martin-Löf många genom att säga att mediedrevet saknade proportioner. Det var alltså SvD som var dumma som spred en massa information om vad han gjort, helt i onödan om man skulle tro Martin-Löf.

Förre IMF-chefens Dominique Strauss-Kahn karriärutsikter har sett allt mörkare ut efter att han först försökte våldta en städerska på ett flott hotell i New York, sedan rymma från landet och nu senast avslöjats som en av huvudnamnen i en omfattande sex-ring med diverse inslag skulle få Silvio Berlusconi att rodna. Strauss-Kahns svar: det är en komplott av illvilliga som försöker sätta dit mig. Att den som punkterat hans karriär uppenbarligen hänger mellan hans ben vill han inte kännas vid.

Så ser maktfullkomlighet ut, oavsett om det uppträder hos en reklamfilmsproducent, en styrelseordförande eller en politiker. Så stark är tron på att man är smartare än omgivningen att man försöker förvränga situationen på dummast tänkbara sätt och därefter föraktfullt förväntar sig att omvärlden ska köpa det.

I det korta perspektivet värmer offerkoftorna egot men snart börjar de alltid klia. Och som vi sett är det ingen bra idé att försöka rentvå sig med offerkoftan på. Den krymper nämligen, och med den människan i den.

-

Publicerad i CSR i Praktiken 6/2 2015.