Essä: Folkrörelser och vardagsmat

Efter decennier av sjunkande medlemssiffror finns en längtan inom många folkrörelser efter ett nytt recept för att engagera medborgarna. I essän "Folkrörelser och vardagsmat" letar Per Grankvist efter svaret i köket och visar vad man kan lära sig om svenskarnas förändrade inställning till engagemang genom att studera vad de äter.

En essä om engagemang i folkrörelserVarför var det så många som tog för sig av falukorven efter årsstämman på sextiotalet? Vad gjorde att det var så lätt att samla engagerade runt en fonduegryta på sjuttio-talet? Vilka är de viktiga ingredienserna för de som vill servera aptitretande engagemang i ett land som lärt sig älska pizza, kebab, tom kha gai, sushi och tacos?

Genom att använda svenskarnas förändrade matvanor som utgångspunkt visar Per Grankvist hur mycket engagemanget förändras och varför en modern organisation bör tänka som en lunchrestaurang om de vill engagera människor.

"Essän är helt enkelt lysande." - Lotta Lundgren, historieätare i SVT

 

Synliggör hur engagemang uppstår

Essän publicerades första gången 2015 och satte de minskade medlemstalen i många organisationer i ett nytt ljus. Per medverkade bland annat på Socialdemokraternas kongress 2015 för att prata om utvecklingen, och har sedan dess medverkat i många olika sammanhang för att tala om den.

Här hittar du essän

Essän ingår som extramaterial i pocketutgåvan av Engagemang och har även publicerats i antologin Folkrörelser - skärp er! framtagen av arbetarrörelsens tankesmedja Tiden och ABF.