Om man ska verka utan att synas måste man förstå vad som är iögonfallande

investor-jpg.jpg

Ramsay Brufer har inget rykte om sig att vara populist. Till skillnad från många de som ansvarar för ägande i diverse fondbolag drivs Alectas ägaransvarige inte av att få uppmärksamhet i media eller av att vinna kunder på att visa att man minsann jobbar med hållbarhetsfrågorna. Nej, Brufer vill ha långsiktig avkastning för att skapa trygghet för Alectas två miljoner pensionssparare. Stabilitet är en ledstjärna. investor-jpgOm ett företag som exempelvis Mölnlycke, där Investor är storägare, anklagas för aggressiv skatteplanering riskerar det att påverka förtroendet för såväl Mölnlycke som för Investor som hjälp till att sänka skatten genom att ta höga räntekostnader som Mölnlycke kunnat kvitta mot vinster man annars skulle skatta för. Skatteverket meddelade i veckan att man upptaxerat Investor på 240 miljoner kronor eftersom Investor i sin tur gjort allehanda avdrag för ränteintäkterna. Allt är helt i sin ordning och följer praxis, meddelade Investors styrelse på bolagsstämman tidigare i veckan.

För några år sedan skulle ingen höjt på ögonbrynen, men attityden till skatteplanering har ändrats. För några år sedan skulle en stor aktieägare i Investor sannolikt inte ha något att kommentera kring Investors förklaring. Så när Ramsay Brufer intervjuas i DN och uttrycker oro över att Investor anklagas för omfattande skatteplanering är det ett tecken på att tiderna ändrats och att Investor kan behöva omvärdera vad som anses vara praxis, i allmänhetens ögon. ”För att vara en god samhällsmedborgare måste du betala skatter och följa de regelverk som gäller. Det finns ett ansvar för såväl företag som är verksamma i Sverige som i andra länder att vara med och bidra till samhällsutvecklingen.” konstaterade Brufer i DN-artikeln.

Eller med andra ord: om ett bolag minimerar sin skatt för att gynna aktieägarna på kort sikt kan det bidra till att kundernas förtroende för bolaget minskar vilket missgynnar aktieägarna på lång sikt. Ansvarar man för över två miljoner människors pensioner gillar man inte den risken som skatteplanering kan innebära i allmänhetens ögon, hur laglig den än må vara.

Familjen Wallenbergs credo är som bekant att verka utan att synas. För att fortsätta kunna göra det krävs att man hänger med sin tid och anpassar det sätt man verkar på för att inte väcka onödig uppmärksamhet. När familjens investmentbolag ägnar sig åt skatteplanering på ett sätt som idag uppfattas som iögonfallande av andra är man med andra ord i osäker terräng och ökar i samma stund sin riskexponering.

Hade markeringen kommit från en utpräglat populistisk investerare, som exempelvis Nordea Fonder, hade Investor kunnat avfärda den som ett isolerat pr-trick. Men när den kommer från en icke-populist som Ramsay Brufer, med två miljoner pensionssparare i ryggen, gör Investor klokt i att snabbt återvända sitt säker mark och visa att de tänker ta ansvar.

-

Publicerad i CSR i Praktiken 13/5 2016