Den svenska hederskulturen

Det var en sak som Parisa Amiri sa i senaste avsnittet av podden ”Brita och Parisa” som dröjde dig kvar. Hon sa att det våld som kvinnor likt Josefin Nilsson utsattes borde kallas för hedersvåld. Och nog har hon rätt.

Vad ska man annars kalla det exempelvis Julia Dufvenius tvingades uthärda på Dramaten? En manlig kollega känner sig träffad av vittnesmålen i #tystnadtagning och givet hans historia av våldsamma utbrott känner hon sig så livrädd när hon får veta att han frågar efter henne att hon går till teaterledningen. Lösningen blir dock att ge henne skydd, inte att konfrontera honom. Att upprätthålla hans ego och heder är utgångspunkten för ”lösningen” på problemet, ty i kulturens värld är hedern särskilt viktig och kvinnorna hederskulturens offer.

FullSizeRender.jpg

I den svenska versionen av hedersvåld är det inte främst mannens och familjens heder som ska upprätthållas, utan yrkesmannens och arbetsplatsens heder. För att inte hans rykte ska kunna ifrågasättas får hans handlingar inte ifrågasättas, vilket hänger ihop med att arbetsplatsens rykte inte ska fläckas. Inte sällan leds arbetsplatsen av en annan man, med ett lika känsligt ego och som i kraft av att vara direktör för det hele kunnat höja sin status i andra mäns ögon. Alltså slåss han sida vid sida med yrkesmannen för dennes heder, för arbetsplatsens heder och för sin egen.

Man säger att han ju är en stjärna på scenen, en stjärnadvokat, eller en stjärnsäljare - som om det ursäktade att han behandlar kvinnor som de vore en arbetsförmån. Det står mellan raderna, eller som en tyst bilaga.

För en tid sedan lyssnade jag på Katarina Wennstam som konstaterade att det kvinnor är mest rädda för är mäns våld, medan det män fasar för är att någon skrattar åt dem. Det avslöjar en brist på självdistans som inte får plats i hederskulturen. Att visa att man har kuk är viktigare än att visa att man har kul.

När vi rasar över det ”utländska” hedersvåldet bör vi också prata om det inhemska. Hur många övergrepp begås inte för att en man ska bevisa sin manlighet? Hur mycket misshandel har inte sin utgångspunkt i hans rädsla för hon att skrattar åt honom? Hur många kvinnor får inte sätta livet till för att han uppfostrats i en hederskultur? Den svenska.