Per Grankvist
Cart 0

Saknas: regeringens budgetuppföljning

budgetuppfoljning.jpg

Avståndet mellan finansdepartementet och riksdagshuset på Helgeandsholmen i Stockholm är blott några hundra meter. Sträckan kan avverkas på tre minuter. När Magdalena Andersson (S) förflyttade sig samma distans för några veckor sedan för att presentera budgeten tog det lite längre tid. Så var det också landets mest kända promenad: finansministern bär regeringens budgetproposition från departementet till riksdagen, där den överlämnas till talmannen.

I början av seklet frångick flera socialdemokratiska regeringar den traditionella pappersluntan för modernare teknik, då de insett promenadens symbolvärde. Bosse Ringholm kompletterade sin lunta med en CD-rom 1999. Några år senare kom Per Nuder som ett yrväder en septembermorgon med budgeten på en USB-sticka i ett snöre runt halsen. När Sverige fick en ny regering 2006 valde den konservative finansministern Anders Borg följaktligen att återgå till pappersluntan. Ordning och reda.

Alliansregeringen bidrog till att utveckla traditionen genom att skicka ut ministrarna i landet för att presentera delar av budgeten veckorna före budgetpromenaden, så att huvuddragen redan blev kända. Det var också ett effektivt grepp för att försäkra sig om ett stort genomslag i nyhetsflödet under flera veckor. Den nuvarande regeringen har fortsätt med denna tradition och sålunda skickades miljöminister Karolina Skog (MP) till Lund veckan innan budgeten presenterades.

Där fick vi veta att Skåne fått 442 miljoner till bland annat spårvägen i Lund och några bussprojekt i Malmö och Helsingborg, att regeringen planerar extrapengar till järnvägsunderhåll, supermiljöbilspremier, klimatanpassning och ökat klimatbistånd. Klimatforskningen får mer pengar, liksom arbetet för att skapa en giftfri vardag. Allt som är bra och viktigt prioriteras, och för att motverka det som är dåligt skjuter regeringen även till mer pengar till det arbetet. Jaha?

Man vet inte om man ska hata eller heja på förslagen för man vet inte vad man ska jämföra dem med. Miljöministern konstaterade stolt att regeringen lägger mer pengar än någonsin på vaddetnuvar och många reportrar återgav detta utan att ställa sig den väsentliga frågan:

Vad är det som säger att något automatiskt blir bättre bara för att det satsas mer pengar på det?

Jag vill tejpa upp en lapp på lyktstolparna runt Rosenbad: ”Saknas: Regeringens budgetuppföljning.”Uppföljningen finns säkert, så varför hör vi aldrig talas om den?

budgetuppfoljning

En årlig uppföljningspromenad av finansministern skulle vara ett välkommet tillskott till traditionen, lika full med symbolik som budgetpromenaden. Om regeringen lade ned lika mycket kraft på att berätta hur det gick med föregående budget – Vad gick bra? Vad gick dåligt? Och varför? – skulle det tolkas som en kraftfull signal om att de tar sitt uppdrag på största allvar.

Tänk vilket välkommet brott med den tröttsamma, jippoartade, fördummande, så-här-mycket-mer-i-din-plånbok politik som dominerat alla partiers utspel de senaste åren! Och tänk vilket bra sätt att motverka politikerförakt: att berätta vad man faktiskt åstadkommit.

-

Publicerad i Sydsvenskan 5/10 2016