Är det vi som är de som inte vill ge upp vår biff?

Förhandlingarna inför klimattoppmötet i Paris om en knapp månad har redan inletts. Men den som vill minska sin egen påverkan behöver inte vänta på något nytt avtal utan kan skrida till verket redan nu.

För att minska utsläppen av växthusgaser behöver vi öka andelen förnyelsebar energi, konstaterar svenska WWF på sin hemsida. Men organisationen påminner också om att det bara är en del av lösningen. Den ohållbara avverkningen av jordens skogar är en annan viktig nyckel.

Att byta till förnyelsebar energi ligger högst upp också på svenska Greenpeaces lista med råd, i skrivande stund. Därefter kommer förslaget att resa klimatsmart och på tredje plats att äta mer grönt.

Det är en lustig prioritering, med tanke på att det tredje rådet kan vara det viktigaste. Eller, för att vara petig, det viktiga är inte att äta mer grönt utan att äta mindre av allt som inte är grönt. Den globala köttproduktionen – där även fågel, fisk och mejeriprodukter räknas in – kan nämligen stå för så mycket som 51 procent av världens utsläpp av växthusgaser, enligt en rapport från Worldwatch Institute.

Köttproduktion genererar dessutom stora mängder metan, en växthusgas som är 86 gånger mera kraftfull än koldioxid när det gäller att värma upp atmosfären. Att minska utsläppen av metan skulle därför få positiva effekter på klimatet nästan omedelbart, enligt en FN-rapport.

Och utöver detta: köttproduktion och dess bieffekter är huvudorsaken till att andra arter dör ut samt till vattenföroreningar och bottendöd i våra hav, enligt ett flertal rapporter som publicerats de senaste tio åren.

Så varför toppar inte WWF eller Greenpeace med rådet på sina sajter? Är de för rädda om sina bidrag och tror de att vi skulle sluta skänka pengar till dem om de sa sanningen? Frågan är om inte det kommer ske ändå, eftersom många nog förväntar sig att de alltid berättar sanningen, hur obekväm den än är.

Den sevärda Netflixdokumentären Cowspiracy är ett finstämt slag i ansiktet på alla som redan trodde sig leva hållbart. Alla de som sålt bilen, köpt en dyr pendlarcykel eller årskort på Skånetrafiken, alla som valt miljömärkt el, som har ett timglas i duschen, tar nattåget istället för att flyga till Stockholm, installerat kökskvarn, köper second hand, säljer grejer på Tradera och komposterar med specialköpt torvströ. Alla de som koketterar med att man gjort allt det där för att minska sin klimatpåverkan och därför inte heller äter kött på måndagar och bara köper ekologiskt, svenskt beteskött när man köper. Eller alla oss, kanske jag ska säga?

Inte för att ansträngningarna har varit förgäves – inte alls. Men filmen öppnar våra ögon för att vi tidigare blundat för att vi själva tillhör en pinsam grupp man så lätt gör sig lustig över. Är det vi som är de som inte vill ge upp sin biff?

Förändring verkar lätt ända tills någon annan berättar för en vad man måste göra. Trots att vi förstår att det måste göras. Men det går.

-

Publicerad i Sydsvenskan 3/11 2015.