Effektsökeri

För ett tag sedan skänkte jag en gåva till Filippinerna. Orsaken var att tyfonen Haiyan jämnat många städer och byar med marken och både orsakat över 5600 dödsfall och att över fyra miljoner människor blivit hemlösa. Hur mycket jag gav minns jag dock inte. Faktum är att jag helt glömt bort att jag gett innan Läkare Utan Gränser påminde mig om det i ett SMS, häromdagen. I meddelandet fanns en länk till en film som handlade om hur gåvor som mina räddade liv. Trots att jag alltså inte kommer ihåg att jag gett blev jag stolt och glad över att ha kunnat hjälpa till, att mina pengar gett effekt.

Att det man bidrar med ger effekt har blivit viktigare än att organisationen är effektiv, sett till hur mycket pengar som går till administration. Som givare söker vi effekt. Låga overhead-kostnader på huvudkontoret säger ju faktiskt ingenting om hur duktiga man är i fält. Att dela ut 3000 lådor med mat låter bättre än att dela ut 300 lådor mat men det säger inget om hur många som blir mätta, (eller om storleken på lådorna).

Det här är en av de trender som i störst utsträckning påverkar ideella organisationers sätt att samla in och engagera människor framöver. Vi beskriver den i detalj och ger konkreta exempel på hur olika organisationer agerar för att dra nytta av allmänhetens förändrade syn på organisationer i den trendrapport vi på CSR i Praktiken släppte nyligen. Kontentan är denna: alla organisationer måste kunna visa att och hur man gör skillnad. Det räcker alltså inte längre med att tala om att organisationen är effektiv - det förutsätter omvärlden vid det här laget - utan för att fram stå som attraktiv som organisation måste man kunna visa upp vilken faktisk skillnad man gjort i världen. Ett sätt är att presentera en massa siffror. Ett annat att göra en video, som Läkare Utan Gränser. För när vi känner att våra gåvor har effekt ökar sannolikheten att vi gör det igen. Samtidigt ger det oss som skänkt en historia vi kan använda för att berätta för andra. Som jag ju faktiskt gör nu.

Publicerad i CSR i Praktiken 21/3 2013.