Planeten mår bättre om vi ändrar vanor

maersk-web.jpg

maersk-webDe stora fartygen kan siktas från hela den skånska västkusten. Likt blodkroppar för containerfartygen saker hit och dit i världsekonomin. Ofta är de inte röda, utan ljusblå, har texten Maersk på skrovet och ses inte sällan som symboler för vår ohållbara konsumtion. Inspekterade vi lasten skulle vi dock finna att den är bättre än någonsin – för planeten. Bland containers med färgglada hörlurar, gipskatter, badrumsarmaturer, kinesisk gatsten, simpuffar med Angry Birds-motiv och foppatofflor finns det saker som ger hopp. H&M-plagg som sytts av sömmerskor som numera kan leva på sin lön, solcellsdriven trädgårdbelysning som ska säljas på Granit, salladsbestick som gjorts av bambu istället för plast, korgstolar för Ikea som tillverkats i Vietnam där arbetarna fått bättre arbetsvillkor, höstkollektionen från Filippa K som tillverkats av återvunnet material och ekologiska kaffebönor från Vietnam som ska säljas på Starbucks.

Vi skulle finna att TV-apparaterna från Samsung på väg till elektronikbutiker på Emporia, Center Syd och Väla är energisnålare än någonsin och packade tätare och smartare än förut för att minska mängden emballage och transportkostnaderna på samma gång. Toyotorna som ska lastas av i Norra Hamnen är lättare än någonsin, förbrukar mindre bränsle än förr och vet att slå av motorn vid rödljusen.

Bordade vi ett fartyg i andra riktningen skulle vi också finna att fartygen i allt större utsträckning för med sig våra sopor som råmaterial till Kina där de används för att gör nya saker. Det är bra.

Jo, det är klart att fartygen fortfarande innehåller massor av saker vi inte behöver. Saker vi inte behöver som vi köper för pengar vi inte har för att imponera på människor vi inte känner och att det är helt galet. Och det är klart att planeten mår ännu bättre om vi ändrar vanor, ställer oss frågan om vi verkligen behöver en batteridriven pepparkvarn eller ännu en glittrig topp, men likväl: allt fler produkter är allt mer hållbara som ett resultat av att företag och vi konsumenter ställer större krav på de produkter vi köper.

En sådan beteendeförändring som haft stor betydelse är att Maersk-fartygen kör saktare än förut. När de passerade utanför Etiopiens kust samtidigt som de viktiga samtalen i Addis Abeba pågick häromveckan använde de mindre bränsle för att spara såväl planeten som pengar. Fartygen som angör New York i september när FN samlas för att enas om nya hållbara utvecklingsmål kan ta ombord betydligt fler containrar än för bara några år sedan vilket gör transporterna än effektivare. Likväl: ett nytt klimatmål i Paris i december kommer inte att räcka.

För att avvärja klimathotet måste du och jag också ändra beteende, köpa färre prylar och grönare grejer. Då blir andelen hållbara produkter ombord på de ljusblå fartygen äntligen i majoritet.

-

Publicerad i Sydsvenskan 29/7 2015.