Aktivitetsbunden - hur många slavar gör årets julklappar?

Slavery468768365-2.jpg

Slavery468768365-2Ordet framkallar bilder från förr, från historieböcker och BBC-serier. Slanka män i höftskynken som ställer fram fruktfat i närheten av faraoner, unga kvinnor som hjälper husfrun med håruppsättningen i Pompeii, män och kvinnor som torkar svetten ur pannan på bomullsplantager i sydstaterna i början av 1800-talet. Men slaveri är också 2014. Bara för att fenomenet förbjöds i hela världen och slutade vara en del av vardagen under 1900-talet upphörde det inte. Antalet slavar i världen i skrivande stund – och ja, vi talar alltså om människor som hålls mot sin vilja och tvingas arbeta utan att få betalt – är trettio miljoner. Och det är fler än någonsin tidigare i historien.

Det finns tre orsaker: för det första har befolkningstillväxten i världen framför allt ökat antalet människor i utvecklingsländerna där arbetslösheten är stor. För det andra har den snabba ekonomiska utvecklingen i världen framförallt koncentrerats till städerna vilket lockat till sig människor som bosätter sig i utkanterna där det ofta saknas såväl säkerhetsnät och trygga jobb. Även om slaveri är förbjudet, ser korrumperade tjänstemän till att slavhandel är så gott som riskfritt. Det är med andra ord goda tider för alla som handlar med människor.

År 1850 var det svårt att fånga en slav och sedan föra dem till Amerika. Idag tar sig ekonomiskt och socialt utsatta människor själva till de länder där slavarbetet äger rum. Det har gjort att priset på slavar sjunkit väsentligt. Omräknat i dagens värde kostade en slav i den amerikanska södern runt 40 000 dollar, idag är priset bara 90 dollar. Nej, slaveriet upphörde faktiskt aldrig i den amerikanska södern utan förekommer fortfarande, exempelvis i tomatproduktionen och har påträffats i 90 städer över hela USA. Och tro inte att Europa är skonat – bara i Storbritannien räknar man med att det finns runt 4 500 slavar och i Sverige uppskattas siffran till 1200. De bojor som höll kvar slavarna förr är inte sällan utbytta mot psykologiska eller ekonomiska bojor idag. Det kan handla om hot mot familjen om de lämnar eller det pris de betalar till rekryteringsfirmor för att få jobb och som försätter dem i en skuldsituation de inte kan ta sig ur.

Så: Har ni detaljhandlare verkligen koll på hur alla de saker ni säljer i julhandeln är tillverkade? Har ni gjort allt att försäkra er om att alla de små hjälpredorna i tomteverkstaden jobbar där av fri vilja och får skäligt betalt?

I den nya brittiska lag som syftar till att komma åt problemet läggs ansvaret på företagen. I the Modern Slavery Bill är det upp till företagen som verkar i landet att försäkra sig om att ingen av deras leverantörer eller underleverantörer använder sig av arbetskraft som arbetar under slavliknande förhållanden, i Storbritannien och utomlands. Vi är många som önskar oss liknande lagar i resten av Europa i julklapp 2015, och det är inte helt osannolikt med tanke på att en av medlemsländerna i EU visat att det går.

-

Publicerad i CSR i Praktiken 5/12 2014