Efter Veckans Affärer

signera-bocker-s.gif

För 18 månader sedan lämnade jag jobbet som hållbarhetsredaktör och krönikör på Veckans Affärer. Sedan dess har jag i huvudsak ägnat mig åt tre saker; att prata om hållbarhet, att skriva i nya sammanhang och att slutföra ett bokprojekt. Några veckor efter att jag slutade på Veckans Affärer kom min första bok CSR i praktiken – hur företag jobbar med hållbarhet för att tjäna pengar ut i en ny omarbetad upplaga och intresset är fortfarande stort.

Det ekonomiskt kärva läget verkar ha gjort att allt fler är intresserade av att förstå hur andra företag lyckats kombinera hållbarhet och lönsamhet i praktiken och då passar en bok med över 160 konkreta exempel bra.

Om allt går vägen kommer boken dessutom att komma ut på andra språk framöver – jag har numera en tysk agent som presenterar den för flera förlag på bokmässan i Frankfurtmässan den här veckan. Intresset verkar smickrande nog också vara stort utanför Sveriges gränser: det senaste året har jag varit inbjuden att tala på universitet och konferenser i bland annat Oslo, Warsawa och Mexico City och om en lite dryg en månad är jag huvudtalare på stora konferenser i Doha och Jeddah.

Jag har också hunnit med att skriva saker i andra sammanhang. Sedan ett drygt år tillbaka recenserar jag böcker i Axess Magasin, i huvudsak med statsvetenskaplig inriktning. Jag var även en av flera som skrev varsitt kapitel i en antologi kallad Att svära i kyrkan och som strävar efter att problematisera vår syn på tillväxt. I början av hösten debuterade jag som skribent på SvDs Under Strecket med en text om de italienska immigranternas anpassningsförmåga i New York i början av 1900-talet.

Det stora bokprojekt som jag dock ägnat huvuddelen av min tid åt sedan jag lämnade Veckans Affärer har resulterat i boken Engagemang – Batman, Putnam och jag som släpps i handeln den 25/10. På 400 sidor försöker jag teckna en bild av hur och varför vi engagerat oss för olika saker genom tiderna och hur det förändrats idag. Det är något som intresserat mig en tid och en fråga som naturligtvis blir extra aktuell under det svenska supervalåret 2014.

Efter att ha ägnat projektet fem år är det oerhört roligt att intresset för boken är stort. De som fått läsa boken i förväg har hyllat den och en månad innan släppet var över 500 exemplar av förstaupplagan redan förbeställda! (På bilden ovan signerar jag några av alla dessa böcker.) Till boken hör också ett fristående soundtrack och i början av nästa år blir boken även föreställning. Men mer om det i framtiden.

BloggPer Grankvist