Kärnfysikern Klara Insulander Björk om kärnkraftens potential och politik

barsebäck-med_res.jpg

Å ena sidan är kärnkraft förknippat med det lidande och mörker som en härdsmälta kan orsakar. Jag minns fortfarande osäkerheten från de första larmen efter Tjernobyl. Å andra sidan med den ljusa framtid en fossilfri energikälla kan innebära och det fanns en tid när jag såg Barsebäckverken som en slags trygghet om att det skulle finnas el så det räcker. Frågan om kärnkraft är farligt eller ej tycks alltså i första hand vara en politisk uppfattning.

Den bilden delas av Klara Insulander Björk som är forskare inom subatomär fysik och plasmafysik vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. I dagens avsnitt pratar vi partikelfysik, den mänskliga faktorn och den röda tråden mellan de tre stora kärnkrafthaverierna i modern tid. Allt för att försöka förstå kärnkraften ur flera perspektiv.

Lyssna på avsnittet

Du hittar avsnittet hos Spotify. Podden finns även hos i Apple Podcaster, Acast, Google Podcast och i alla andra appar där du lyssnar på poddar.