Hjärnforskaren Helena Backlund Wasling om kopplingen mellan beröring och förbättrade sociala relationer

Får du hålla handen tillräckligt ofta?

Får du hålla handen tillräckligt ofta?

Jag läste om en undersökning som konstaterade att vi rör våra telefoner hundra gånger per dag. Det är oftare än vi rör vid varandra. Ja, inte ens vår partner får så mycket beröring. Och för en del människor kan det gå flera dygn innan de får möjlighet röra vid någon annan person.

Det finns bara en dryg handfull forskare i världen som intresserar sig för beröring, hur det funkar, vilka synapser som är inblandade och vilka effekter det får på vårt välmående. EN av dessa är hjärnforskaren Helena Backlund Wasling vid Sahlgrenska akademin som är aktuell med den mycket intressanta boken Närmare (Mondial förlag).


Vårt förhållande till fysisk beröring är något jag funderat mycket på - inte minst i kölvattnet efter #metoo. Det handlar ju i grund och botten om hur man förhåller sig till andras kroppar, något som varierar utifrån kontext och kultur. I avsnittet pratade jag med Backlund Wasling om kopplingen mellan beröring och förbättrade sociala relationer, om vad som är ett lagom avstånd till en annan människa och varför vi borde öva oss i att lägga handen på en främlings överarm.

Lyssna på avsnittet

Du hittar avsnittet på Spotify eller hos Apple Podcaster, Acast, Google Podcast och i alla andra appar där du hittar poddar.

psykologiPer Grankvist