Docent Ellinor Andrén om Östersjön idag och hur vi undviker att göra läget ännu värre

Algblomning vid en badplats i Västra Hamnen i Malmö

Algblomning vid en badplats i Västra Hamnen i Malmö

Algblomningar, bottendöd, utfiske är ord som vi ofta använder i samband med att vi talar om Östersjön. Men Östersjön har varken inte förgiftat sig själv eller övergött sig själv. Det är ditt och mitt fel. Samtidigt är Östersjön en märklig hybrid av hav och sjö, salt och sött med sin egen logik och bottendöd är inget nytt fenomen utan har anor långt bakåt i historien.

Och runt detta innanhav finns dessutom många länder som direkt eller indirekt påverkar dess hälsa. Den perfekta personen att ge perspektiv på Östersjön är Elinor Andrén. Hon är docent i naturgeografi vid Södertörns Högskola där hon forskar på klimat- och miljöförändringar i Östersjön.

I podden Perspektiv - med Per Grankvist berättar hon bland annat om hur Östersjön plågats av bottendöd i tusentals år, om bakgrunden till kollapsen av fiskebestånden och hur klimatsmart leverne också bidrar till att Östersjön blir friskare.

Lyssna på avsnittet

Du hittar avsnittet på Spotify eller hos Apple Podcaster, Acast, Google Podcast och i alla andra appar där du hittar poddar.

miljö, klimatRedaktör