Så utvärderar du partiernas jämställdhetspolitik

Många partier pratar om jämställdhet och jämlikhet som frågor de prioriterar. Så hur avgör man vilket parti som är för feminism på riktigt? För ett opartiskt råd om hur man utvärderar partierna i det svenska valet frågade jag en av de mest uppmärksammade personerna i brittisk politik de senaste åren: Catherine Mayer. Kvinnor ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter som män. Det är allt vad feminismen handlar om, varken mer eller mindre. Trots det finns det folk som är för mänskliga rättigheter i vanliga fall som ser rött när man pratar om feminism. Och samtidigt finns det gott om folk som svänger sig med feministbegreppet men som ändå inte förstått det. Så hur väljer man?

Catherine Mayer är en av grundarna till brittiska The Women's Equality Party som sedan starten för tre år sedan varit ett av de mest omtalade partierna i Storbritanniens politik. Hon har också skrivit den uppmärksammade boken Attack of the 50ft women som både handlar om utmaningen att starta ett helt nytt parti och om hur hela samhället tjänar på ökad jämställdhet.

Jag inledde med att fråga vad hon ansåg vara den viktigast frågan att tänka på när man jämför partier som alla pratar om feminism? ”Ett partis ståndpunkter i olika frågor är förstås en vägledning, men det riktiga tester är om jämlikhet är centralt för vad partiet gör. Partier som ignorerar frågor som påverkar alla av alla kön - som att säkerställa ordentligt finansierad föräldraledighet eller att motverka våld mot kvinnor och flickor - eller som förvisar dessa frågor till några rader i valmanifesten menar inte allvar när det kommer till jämlikhet.” svarade Mayer.

Hon fortsatte: ”Partier som misslyckas med att lyfta upp kvinnor i sin egen organisation kan man inte heller ta på allvar när de gäller jämställdhet. Tyvärr menar de flesta partier inte allvar när de talar om jämlikhet mellan könen”

Jag frågade Mayer om det faktum att det finns konservativa partier i valet som öppet är emot feminism eller jämlikhet, där en del menar att arbete med genusfrågor till och med hindrar kvinnor. Utifrån hennes erfarenhet, var anser hon att man ska börja en diskussion med dem om man vill övertyga dem om att de inte har fakta på sin sida? Och när ska man inse att man bara slösar sin tid och att man för förlita sig på att historien kommer att visa att de har fel?

”Som du vet skrev jag ’Attack of the 50ft women’ och ett mål med den var att samla den stora mängd forskning som visar att jämlikhet inte bara gynnar kvinnor utan alla människor. Jag ägnar mycket tid åt att ge intervjuer om feminismens fördelar och stt få andra att se saken ur mitt perspektiv. Men jag har också blivit ganska bra på att se när det inte finns någon poäng alls med att ta en diskussion.”

Den mediala dramaturgin förvärrar diskussionen om feminism, tillägger Mayer. ”TV-programmen har en dålig vana av att iscensätta debatter som slagsmål och parar ihop experter som mig med människor som vet väldigt lite men som pratar väldigt högt. Sådana debatter gör inte diskussionen [om jämlikhet i samhället] framåt och jag tackar därför oftast nej.”

Sociala media uppmuntrar till genuina diskussioner men även här har Mayer lärt sig att välja samtalspartner med omsorg. ”Jag svarar aldrig på ’whataboutery” (ung. men-vad-säger-du-om-det-här-då-argument), då det kommer från människors som låtsas att de bryr sig om kvinnors rättigheter men som i själva verket försöker få diskussionen att handla om något annat. Som när man pratar om vikten av lika lön för lika arbete och någon säger saker som ’Men vad säger du om kvinnornas situation i Saudiarabien, då?’ ”

”Svaret är förstås att kvinnor som känpar för jämställda löner i Europeiska länder inte ignorerar kvinnornas situation i andra länder. Men jag använder hellre min tid för att prata om det jag tror på än att svara på frågor från människor som vill missförstå allt.”

Cathrine Mayer, grundare av brittiska Womens Equality Party

Cathrine Mayer, grundare av brittiska Womens Equality Party