Bli en kunnigare väljare med Väljarskolan

Det är mycket som står på spel i valet i höst. Det brukar man säga inför varje val, och det är ju sant. Val är viktigt och i höst avgör du och jag och alla andra hur vi vill att Sverige ska styras de närmaste fyra åren, på flera olika nivåer. Frågan är förstås vilket parti man ska välja?

Jag vet inte hur det är med dig, men jag blir inte klokare av de där interaktiva partiguiderna som olika tidningar publicerat. Det är något i den våldsamma förenklingen som jag inte gillar. Om du inte gillar höga skatter blir du automatiskt höger och värnar du om barnomsorg blir du automatiskt vänster.

I våras märkte jag att vänner började höra av sig till mig för att få råd inför valet - inte om vilket parti men om hur de skulle ta reda på vilket parti som bäst driver deras frågor. Jag har visserligen kommenterat politiska utspel i olika sammanhang och skrivit en bok om hur personligt och politiskt engagemang skapas, men har ändå varit lite förvånad över frågan. Men när jag såg mig omkring noterade jag att medier gör stora valsatsningar, men att en fråga tycktes förbisedd. Om du som väljare vill göra ett lite medvetet val den här gången, vad ska du då tänka på?

Det är därför jag drar igång Väljarskolan. Det är ett nyhetsbrev med ambitionen att göra dig till en lite kunnigare väljare under tiden som återstår fram till valet, med tips från mig varannan vecka framöver.

Jag kommer bl. a förklara hur du tar reda på vilka partier som bäst driver dina hjärtefrågor, hur du skiljer fakta från trams i en politisk debatt och vad du ska göra för att undvika för att bli ett offer för falska nyheter eller fastna i politiska filterbubblor. Allt för att du på valdagen ska kunna känna att ditt val - oavsett vad du väljer - är så genomtänkt som möjligt.

Den första lektionen landar i din inbox på söndag. Då förklarar jag bland annat varför debatterna i SVTs agenda är så trista och berättar om en insikt om politisk argumentationsteknik som jag lärde mig i den amerikanska blockbustern "Thank you for Smoking". Och så förklarar jag vilka tre frågor du kan ställa till en politiker för att få tydliga svar.

Anmäl dig på http://valjarskolan.se (det är gratis och tar slut på valdagen)