Kvalitet går före hållbarhet

När kvinnan från Svenskt Tenn hörde av sig till de svenska verkstäder som tillverkar den legendariska inredningsfirmans stolar och bord för att be dem använda certifierat ädelträ blev svaret oväntat nej. Firman visste att de varierande sorters mahogny som används i klassiker som soffbord 925matbord 947 och stol 1165 redan kom från ansvarsfullt odlade planteringar och inte kom från illegalt avverkade regnskogsträd, så det var inte etiken som var problemet.

Nej, hantverkarnas motstånd berodde på kvaliteten, som var sämre för certifierat trä än ocertifierat, vilket kunde härledas till att träden vuxit för snabbt. För den som aldrig försökt forma ett stolsben i trä är det lätt att göra misstaget att tro att allt trä av samma slag är jämförbart. Men ställer man sig vid svarven blir det uppenbart att långsamtväxande trä är att föredra, av samma anledning som små svenska jordgubbar är godare än sina spanska jumboversioner. Ju långsammare de växer, ju bättre blir resultatet. Principen är att kvalitet går före hållbarhet, eftersom det gör att sakerna håller längre förklarade Renée Andersson, som granskat Svenskt Tenns leverantörer, för mig när hon gick igenom firmans hållbarhetsfilosofi över en kopp te.

För inte så länge sedan upptäckte jag ett svenskt klädmärke som inte betraktade sig som en del av modeindustrin. Istället för att snabbt svänga ihop en kollektion så att verksamheten kunde växa valde Asket, som de heter, att först försöka skapa den perfekta t-shirten. Resultatet blev ett plagg i femton storlekar för som de sa, det spelar ingen roll hur omsorgsfullt ett plagg är tillverkat om det ändå inte passar.

Sedan dess har kollektionen utökats pö om pö och omfattar idag en bra och klassisk basgarderob för män. En permanent kollektion med skjortor, sweatshirts, tröjor i merinoull, strumpor, bälten med mera. De flesta av plaggen finns i ett stort utbud av storlekar, man säljer bara på nätet och affärerna går bra. Asket kapitaliserar på en allt större grupp män som är stilmedvetna men som inte bryr sig om mode och samtidigt som uppskattar kvalitet och hantverk.

Asket har också gått före resten av modebranschen i hur mycket information man ger kunderna. Klädmärket redogör utförligt för alla fabriker där kläderna tillverkas och dessutom för alla material som används, och dessutom var dessa material tillverkats. I sommar börjar man ersätt de klassiska made-in-lapparna i plaggen med dessa detaljerade beskrivningar för att ge kunderna en förståelse för hur mycket arbete som faktiskt krävs för att ta fram en skjorta eller en t-shirt.

Under en eftermiddag i deras studio i våras pratade jag med grundarna August Bard Bringeus och Jacob Dworsky om många av de beslut som ligger bakom detaljerna i plaggen. Kontoret är asketiskt och skulle lika gärna kunna tillhöra en apptillverkare. Det är passande eftersom förhållningssättet till plaggen är kopierat från mjukvaruföretag, med ständiga små förbättringar av plaggen. En del plagg tas ur produktion ibland, som deras pikétröja, när de förbereder för riktigt stora uppdateringar.

Vi diskuterade deras marginaler (vilket är något man redovisar för varje plagg på deras sajt), utmaningen i att övertyga en del fabriker om att berätta allt om produkten och hur den tillverkas (i annat fall kommer Asket byta leverantör) och jag fick lära mig om dolda förstärkningssömmar i cashmeretröjorna för att tillåta att man tar av sig tröjorna så slarvigt som jag gör. Och så frågade jag förstås varför de inte använder ekologisk eller Fairtrade-certifierad bomull. Svaret? Kvalitet går före hållbarhet.

Det finns ännu inte hållbara versioner av de tygkvaliteter som Asket valt (och som de kan prata en timme om – tro mig) för att uppfylla deras kvalitetskrav så att de håller lång tid. Bard Bringeus förklarade att kvaliteten och passformen är avgörande för att ett plagg ska bli ett favoritplagg, och att tecknet på att vi hittat ett favoritplagg är att vi inte längre känner behov av att köpa ett annat plagg i samma genre.

Resonemanget påminner om Ikeas resonemang att försöka få kunderna att forma en emotionell koppling till en produkt, och syftet är detsamma som Asket; att förlänga livslängden. Jag har köpt och provat flera plagg, använt dem vårdslöst och kan konstatera att Askets strategi fungerar. Flera av plaggen har redan blivit mina favoriter.

Tidsaspekten är den ofta bortglömda faktorn när vi talar om hållbara produkter. Det som gör en skjorta hållbar är i första hand hur länge den håller och i andra hand hur den är tillverkad och av vilka material. Det är därför en skjorta från Myrorna alltid är mer hållbar än ett motsvarande nytt plagg, hur eko-reko-certifierat det än må vara.

När jag skriver detta sitter jag med datorn i knät på en dagbädd från trettiotalet, Couch 775 från Svenskt Tenn. Någon gång på sjuttiotalet blev den omklädd i bredrandig brun manchester i en tjock kvalitet som hållit sedan dess. Dagbädden är varken eko eller reko, men den har ändå hållit i åtta decennier.

Sann hållbarhet är inte främst att det är tillverkade i hållbara material utan just denna faktor: produkten håller under lång tid.

-

Publicerad i CSR i Praktiken 25/5 2018.