Tiden innan allt vänder är just nu

IMG_4175-e1495138345370.jpg

I vintras var det tjugo grader varmare än normalt i luften i Arktis och i vattnet var det fyra grader varmare än det brukar vara. Samtidigt har det aldrig varit så lite is runt Antarktis som under de gångna månaderna. Orsaken är förstås förändringarna i klimatet. Det varmaste året i mänsklighetens historia var 2016. Det näst varmaste 2015. På tredje plats: 2014. Klimatförändringarna drabbar inte längre bara fattiga länder långt borta utan har förändrat vår egen vardag.

De vita vintrar som vi hade förr i Skåne (i alla fall då och då) är ett minne blott och i Stockholm (där vita vintrar brukade vara regel snarare än undantag) är det numera Malmöväder på vintern. Det gläder naturligtvis alla Malmöiter som flyttat upp och som får chansen att uppleva sina barndomsvintrar igen (ständigt blåst och ett räligt, pissigt regn snett underifrån) men planeten sörjer.

Förändringarna beror inte på all hårspray som sprutades på 1900-talet, utan på hur vi agerar på 2000-talet. Biffen, bilen, bostaden, börsen. Hur vi placerar pengarna, värmer bostaden, använder bilen och äter köttet är de fyra största orsakerna till att det blir varmare. Bor man i stan är det bara idiotiskt att äga bil och oavsett var man bor är det idiotiskt att äta så mycket djur som vi gör. Istället för en enda vegetarisk köttfri måndag i veckan borde vi förstås införa steksöndag som ett undantag i en för övrigt vegetarisk vecka.

Men det är svårt att ändra vanor och krångligt att göra rätt. Det är därför världen varit på väg åt fel hål så länge. Det är lätt att göra fel, lätt att följa invanda mönster och lätt att konsumera som om alla resurser vore oändliga - även för en expert på hållbarhet och klimat.

Något är dock på väg att hända. Jag tror att tiden innan allt vänder är just nu.

IMG_4175

Med dottern i baksätet är jag på väg hem från scouterna och när solen nästan bländar mig slår det mig att framtiden är ljus. Vi sitter i en bilpoolsbil som vi lånat för att slippa äga och som går på grön el. Muggen är fylld med ekologiskt och rättvisemärkt kaffe, eftersom jag inte kunde välja något annat på macken. Medan hon lärt sig saker om naturen har jag sprungit i skogen i en träningsjacka tillverkad av återvunna plastflaskor.

Det är en vecka sedan jag åt kött, helt enkelt för att det varit lätt att välja god vegetariska alternativ på krogen och i butiken. Jag har valt tåg istället för flyg för att det var enklare, köpt begagnat för att det är bättre kvalitet och nästan inte slängt någonting för att vi installerat matkvarn och har bra återvinningsstation.

Alla de val som för bara några år sedan hade varit förknippade med någon slags uppoffring, en kompromiss med en önskad livskvalitet, har jag plötsligt kunna göra utan att ens tänka på det. Det är så vägen mot hållbarhet ser ut. Snart vänder det.

-

Publicerad i Sydsvenskan 19/5 2017.