Skaffa en sida-vid-sida överblick över Sveriges politiska debattbubblor

3-x-filterbubblan-S7.png

När det gäller den politiska debatten finns det inte bara ett Twitter, utan dussintals. När algoritmerna gör att du framförallt ser saker som du sannolikt kommer att gilla, I dubbel bemärkelse. Det är samtidigt det som är problemet. Vill man försöka hålla sig allmänbildad är det svårt om man i huvudsak ser tweets från likasinnade människor. För att illustrera hur stor skillnaden är mellan de olika bubblorna har jag under de senaste månaderna arbetat med att skapa Filterbubblan.se, ett verktyg som ger användaren en sida-vid-sida överblick över de tre ideologiska bubblor som präglar den svenska debatten: den rödgröna, den grönblåa och den blåblåa filterbubblan. Här kan du se, i realtid, hur debatten går i en rad aktuella frågor som integration, försvar och skolan. I skrivande stund är det exempelvis tydligt hur olika det valresultatet i Nederländerna tolkas i de olika bubblorna.

ett verktyg som låter dig se hur olika debatten låter i de tre ideologiska bubblor som präglar svensk inrikespolitik, från vänster till höger.

Med tre månader till Almedalen och 18 månader kvar till riksdagsvalet är min förhoppning att Filterbubblan.se ska bidra till att det är lättare att skaffa sig en överblick över den svenska debatten, och kanske undvika att det blir som i USA där debatten fördes till synes i helt separata bubblor. Kanske kan verktyget till och med användas för att förutspå valutgången i Sverige? Genom att manipulera Twitters algoritmer i höstas kunde jag ju förutspå Trumps seger en vecka innan valet.

Urvalet av konton i varje bubbla är gjort genom att jag manipulerat Twitters algoritm för att föreslå konton som följer varandra så att det bildats en bubbla med omkring 70 konton. Det representerar naturligtvis inte alla konton som ingår i respektive bubbla, men för många användare är Filterbubblan.se en ögonöppnande och förmodligen också lite obehaglig inblick i en hel annan verklighet.

Filterbubblan.se är ett exempel på datadriven journalistik, där insikten hos läsaren skapas genom att de själva får laborera med data och innehåll, istället för genom att läsa en text. Idén är min, men den hade aldrig blivit verklighet om jag inte fått hjälp av mina vänner på Great Works som byggt allt pro bono.

Sättet som Filterbubblan.se illustrerar de olika ideologiska flödena på är faktiskt världsunikt. Metoderna för manipulera Twitters algoritm och idén att göra semantisk analys av alla tweets är mer kraftfull, mer sofistikerad och mer opartiskt än Wall Street Journals omskrivna försök att illustrera politiska flöden på Facebook inför det amerikanska presidentvalet. Efter lanseringen i Sverige finns drömmer jag därför om att kunna skapa lokala versioner av verktyget i fler länder i framtiden.