En strimma hopp

himlen16-98290534508_dec9f3debc_b.jpg

himlen16-98290534508_dec9f3debc_bAtt vädret betecknas som onormalt i någon mening – varmare än på länge, regnigare än på många år eller kallast sedan mätningarna startade – är numera något vi tycker är nästan normalt. Tidigare hypotetiska effekter av den globala uppvärmningen av atmosfären har blivit reella och de flesta av oss har också upplevt dess effekter på nära håll – hemma eller utomlands. Även rapporter om misslyckade försök att enas om utsläppsgränser har blivit vardagsmat och som jag konstaterade i en ledare tidigare i vår beror det främst på att lokalt förankrade politiker inte har de rätta förutsättningarna att skapa globala avtal. Men plötsligt har det hänt något. Allt fler politiker tar faktiskt tag i frågan på lokal nivå utan att vänta på globala avtal.

I veckan antog Finland en ny lag som ska bidra till att landets koldioxidutsläpp ska minska med 80 procent till 2050 och lanserade samtidigt en plan för att övergå till en alternativ ekonomi, kallad Low Carbon Finland. Och medan vi bara kan önska att vår regering hade varit så förutseende och visionär ställer sig grannland ställer sig därmed till de 66 länder där man antagit olika lagar för att tackla klimatproblemen i praktiken och inte bara i teorin. Det hedrar dem.

Förra veckan avslöjades att Kina – världens största utsläppare av växthusgas – kommer införa utsläppstak i nästa femårsplan. Det är mycket goda nyheter och de kom dagen efter att USA deklarerat att landets kolkraftverk kommer tvingas minska sina utsläpp med 30 procent från 2005 års nivåer.

Visst, man ska nog räkna med att de nya reglerna inte kommer att kunna implementeras smärtfritt och att starka krafter kommer att göra vad de kan för att mildra dem. Likväl ger det mod de politiker som nu försöker göra något i allra sista stund för att minska de negativa effekterna av uppvärmningen oss en strimma hopp efter snart ett decennium av ständigt negativa nyheter på området.

-

Publicerad i CSR i Praktiken 15/6 2014. Bild av Mono med CC-licens.