Ur Dagens Industri "Policyn får inte bli en pappersprodukt"

di20121004.png

Per Grankvist intervjuas i Dagens Industri idag med anledning av Telia Soneras affärer i Uzbekistan.

Telia Sonera borde aldrig har gått in i Uzbekistan. Det anser hållbarhetsexperten och författaren Per Grankvist. "Hela begreppet hållbarhet är meningslöst om ett företag inte ibland tar konsekvenserna av det", säger han.

Per Grankvist är mer försiktig i sin kritik mot svenska staten som Telia Soneras största ägare. Han pekar på att den ansvarige ministern trots allt kallade till sig ledningen för bolaget redan när avlyssningsskandalen avslöjades i våras.

"Min upplevelse är att staten har satt upp riktlinjer. Men man kunde gjort mer. Det är trots allt en speciell situation när det är vi skattebetalare som äger bolaget", säger han.

Sälja är den enkla vägen.

Per Grankvist varnar för att alltför snabbt kräva att man som ägare ska sälja innehavet i ett bolag som missköter sig. Det löser sällan problemen. "Det finns två strategier. Det enkla är att dumpa innehavet direkt i bolag där man inte gillar hur de agerar. Den lite klokare strategin är att man som ägare sätter press på bolaget att bättra sig".

Per Grankvist säger dock att i begreppet ansvarsfullt ingår att faktiskt ta konsekvenserna av principerna. I Telia Soneras fall kan det vara att ställa frågan om man alls ska verka i länder som Vitryssland eller Uzbekistan. "Annars blir policyn bara en pappersprodukt."

Han säger samtidigt att det inte behöver finnas en motsättning mellan det ekonomiska och etiska värderingar: "De här händelserna skapar en osäkerhet och en risk kring Telia Sonera och det sätter press på aktiekursen."

Av Mikael Törnvall, Dagens Industri. Publicerad 4/10 2012