Cirkusdirektör Trolle Rhodin om hur cirkus blev relevant igen

En av cirkus Brazil Jacks skickliga akrobater

En av cirkus Brazil Jacks skickliga akrobater

Cirkusen är en rest från en tid när underhållning var en bristvara och det var långt till den stora världen. Idag är allt ett klick bort. Sevärdheter och märkvärdigheter är inte längre lika sevärda eller märkvärdiga för att vi kan klicka med fingrarna och trolla fram dem närhelst vi vill. Som en följd av det har cirkusarna haft det allt svårare att vara lönsamma de senaste decennierna och de flesta har lagt ner. De vilda djuren har skingrats, tälten är sålda och akrobaterna har tvingats söka lyckan någon annanstans.

Idag har Sverige bara en enda cirkus kvar, Brazil Jack. Direktör Trolle Rhodin tillhör cirkusadel med mer än 250 års europeisk erfarenhet i blodet. Samtidigt som han vuxit upp i en cirkusvagn representerar han en ny generation cirkusartister som vågar bryta med traditionerna. Sedan han tog över har han försökt sig på en balansakt mellan att erbjuda den där cirkuskänslan vi nostalgiskt minns från barndomen och att erbjuda något som känns modernt. Ett exempel på det är hans beslut att sluta med djur, ett beslut som räddade Brazil Jack från undergång.

I det här avsnittet av podden Perspektiv - med Per Grankvist pratar Rhodin om vad det egentligen är som fortfarande lockar publiken, arbetet med att producera en cirkusföreställning och hur en vanlig dag ser ut i denna ovanliga värld.

Lyssna på avsnittet

Du hittar avsnittet på Spotify eller hos Apple Podcaster, Acast, Google Podcast och i alla andra appar där du hittar poddar.