Essän har utgått och ersatts av boken "Den stora bubblan". Läs mer 

Essän "En värld av filterbubblor" hjälper dig förstå ett aktuellt fenomen

Filterbubbla beskriver baksidan av när de sociala medierna blir allt bättre på att välja ut och visa innehåll som de tror vi gillar – sånt vi inte gillar blir osynligt. Men hur påverkas vår möjlighet att förstå vad som är sant och vad som är falskt i världen om Facebooks algoritmer filtrerar bort det som inte överensstämmer med det vi redan tror på? Kan vi förstå ens ta reda på fakta om Google-sökningar ger olika svar beroende på vem som söker? 

filterbubblor

I essän En värld av filterbubblor undersöker Per Grankvist hur filterbubblorna fungerar, vilka effekter de kan få och vems ansvar det egentligen är för att pricka hål på dem. Är det ens möjligt?

Såväl Brexit som Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet blir lättare att förslå när man inser vilken påverkan bubblorna har. De gör att fakta inte är lika viktigt och att vem som helst kan bli en auktoritet.

Essän har blivit mycket uppmärksammad i media. Bland annat Aktuellt i SVT, Nyhetsmorgon i TV4, Studio Ett och P4 Extra i Sveriges Radio och Dagens Nyheter.

Vilken filterbubbla tillhör du?

Se när Jenny Strömstedt och Steffo Törnquist intervjuar Per Grankvist i TV4 Nyhetsmorgon om filterbubblor och hur de påverkar oss. Hur går egentligen tongångarna i de olika bubblorna?

Hjälper dig förstå din filterbubbla

Essän kompletterar Pers kritikerrosade bok ”Lögnarna” genom att undersöka hur en filterbubbla kan bidra till att vi får en förvrängd bild av världen, vilket gör att vi kan uppfatta sådant som är falskt som att det vore sant. Essän är därför inkluderad som extramaterial i pocketutgåvan av "Lögnarna".

Essän har utgått och ersatts av boken "Den stora bubblan". Läs mer