Det här gör Gudrun Schyman engagerad

gudrun-engagerad.jpg

Det är märkligt att frågan om vad som engagerar partiledarna varit så frånvarande i valrörelsen. Därför har jag vänt mig till ledarna för de nio partier som slåss om våra röster i valet och ställt två frågor om deras engagemang.

Först ut är Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt Initiativ.

gudrun-engagerad

Per: Vad engagerar dig som privatperson?

Gudrun: Samma frågor som engagerar mig politiskt. Rätten att få vara människa. Möjligheten att bygga ett liv med kärlek och värme till nära och kära, gamla vänner och nya vänner. Få leva i samklang med jorden, så frön och skörda frukter, både bokstavligen och bildligt. Kultur och kunskap, egna och andras erfarenheter, intryck och uttryck. Rätten att få vara en skapande människa i ett fritt samhälle.

Per: Vilket var ditt första ideella engagemang och vad gav det dig?

Gudrun: Mitt första organiserade engagemang var att vara med och bygga den folkrörelse som födde fram tidningen "Folket i Bild/kulturfront". Det följdes av ett engagemang i antikärnkraftsrörelsen som i son tur övergick i arbete för fred och nedrustning.

Engagemanget gav mig insikter och medvetenhet om samhället och en förståelse för att jag som individ kunde vara en del av något större, en rörelse, där mina erfarenheter och kunskaper var värdefulla. Detta blev sedan en värdefull plattform för allt mitt fortsatta engagemang.

-

Om du vill bidra till att valrörelsen handlar mer om vad som engagerar väljare och politiker och mindre om taktik och smutskastning - uppmana då en politiker att svara på vad som gör hen engagerad privat och tagga svaret med #engagerad. Du är naturligtvis också dela med dig av vad som brinner dig med samma hashtagg.

Klicka här för att se vad som engagerar de andra partiledarna.