Essän ”Stjärnorna ovanför Henrys hus” handlar om våra försök att köpa oss lyckliga

Det är något sjukt över hur vi köper och slänger saker idag. Vi tycks köpa saker vi inte behöver för pengar vi inte har för att imponera på människor vi inte känner. Vad kan vi göra för att ändra det?

Stjärnorna ovanför Henrys hus

Vad ligger bakom vår bullemikonsumtion av prylar, detta hetshandlande som både skadar plånboken och planeten? Vad kan vi göra åt det för att bryta en ond cirkel och samtidigt rädda klimatet från överkonsumtionens effekter?

I essän Stjärnorna ovanför Henrys hus försöker Per Grankvist att förstå hur vårt förhållande till våra saker förändrats sedan i mitten av 1800-talet och fram till våra dagar. Kan vi ens sluta köpa saker? Med sin förmåga att göra komplicerade saker begripliga och med sitt karaktäristiska sätt att blanda historia, vetenskap och psykologi gör Grankvist det möjligt för oss att betrakta vårt sätt att konsumera från en ny horisont.

Essän är en påminnelse utan pekpinnar som handlar om några av de underläggande behov som vi försöker tillfredsställa när vi köper saker. Stjärnorna över Henrys hus kommer förändra hur du ser på din egen konsumtion och hjälpa dig att tänka annorlunda.

 

Vackert skriven och full med kloka tankar som väcker nya tankar i mig. Kommer bära med mig den här länge.
LÄSARKOMMENTAR

 

Samtal om köpstopp

Lyssna på när Per Grankvist gästade Dejan Cokorilo i Morgon i P4 Stockholm och pratade om sin essä, våra konsumtionsvanor och de fyra saker som Per köpte under det år han hade köpstopp. Inslaget börjar 133 minuter in i programmet. Klicka här för att lyssna.

sr

Köp essän ”Stjärnorna ovanför Henrys hus”

Boken ges ut i tryckt och elektronisk upplaga. Den finns hos alla nätbokhandlare och på välsorterade bibliotek.

Snabbaste och enklaste sättet att beställa essän är via Publit (inbunden/ebok).

Du finner även essän hos Adlibris (inbunden/ebok), Bokus (inbunden/ebok), iTunes (ebok) Bokon (ebok) Dito (ebok) och på många bibliotek (e-lån).