Sticka hål på filterbubblan
– är det ens möjligt?

I våra sociala flöden ser vi mer och mer av det vi gillar, och allt mindre av det vi inte gillar. När algoritmerna förenklar våra liv skapar de samtidigt täta bubblor som det är svårt att sticka hål på och ger oss en felaktig världsbild. Genom att förstå hur filterbubblorna påverkar samhället kan du återta makten över hur du förstår världen.

Per Grankvist är författare till den uppmärksammade essän En värld av filterbubblor och skapare av verktyget Filterbubblan.se som gör det möjligt att se hur olika debatten går i olika ideologiska bubblor.

Få i Sverige kan mer om filterbubblor, falska nyheter och vikten av källkritik än Per som genom att manipulera Twitters algoritm lyckades förutspå att Donald Trump skulle vinna presidentvalet.

I maj 2017 utsåg tidningen Resumé honom till en av Näringslivets 150 Superkommunikatörer, för hans sätt att folkbilda om just filterbubblor. Under sin tänkvärda och underhållande föreläsning förklarar han tekniken bakom på ett sätt så att alla förstår, sätter filterbubblorna i en historisk kontext och förklarar varför Spotifys algoritmer ger dig förslag på dålig musik.

Per har förmågan att inspirera samtidigt som han delar med sig av sin kunskap om källkritik, alternativa fakta och sina experiment med filterbubblor på ett lika faktaspäckat som roligt sätt, fullt med konkreta exempel.  Som föreläsare rör han sig snabbt mellan allvar och humor på ett sätt som både imponerar och gör det lätt att ta till sig det viktiga budskapet. Han har under de senaste åren utvecklats till en av de mest uppskattade talarna i Sverige och får toppbetyg av såväl publik som uppdragsgivare.

Per Grankvist föreläser om filterbubblor och falska nyheter
Några röster från tidigare uppdragsgivare:
”Per är kunnig, inspirerande och rolig. Han förklarade ett trendigt fenomen så att alla förstod, satte det i en kontext som gav nya tankar och gav våra journalister det kunskapslyft som så många av dem behöver på det här området.
 
”Flera medarbetare berättade att såg Per, en medelålders man i tweedkavaj utan häftiga presentationer, och gissade att föreläsningen om ett tekniskt fenomen skulle bli trist. Likväl fångade han vår uppmärksamhet från första stund och fick högsta betyg av alla i utvärderingen.
 
”Per lyckades sätta vår digitala vardag i kommunen i ett större perspektiv, som passade perfekt med dagens tema om digital förnyelse. Han hjälpte oss förstå att vi lever i en värld av filterbubblor, och om vikten av att folkbilda om källkritik för att motverka dessa bubblor.”

Några tidigare uppdragsgivare:

1706 Uppdrag FIlterbubblan

 

Vem har ansvar för din filterbubbla?

Se Per Grankvist presentera hur filterbubblor påverkar oss och delta i ett panelsamtal på tidningen Caminos framtidsdag.

Gör en bokningsförfrågan

För att boka Per till ditt evenemang, börja med att skicka in en förfrågan. Du kan räkna med svar inom 48 timmar, och ofta ännu snabbare.

Notera att eftersom Per är en eftertraktad föreläsare tvingas han ofta prioritera bland alla de förfrågningar som kommer in.

När du gör din förfrågan ber vi dig därför beskriva sammanhanget, var evenemanget äger rum och vilket datum det gäller. Anger du två datum ökar chanserna att hitta en passande lucka i Pers kalender.

  • Ange gärna mobiltelefonnummer för att underlätta kommunikationen.
  • Förklara vilket sammanhang som din bokningsförfrågan gäller, exempelvis "Stora Styrelsedagen i Linköping". Beskriv gärna också hur du tänker Pers medverkan, exempelvis "Huvudtalare, ska inleda dagen med 60 minuters föreläsning".
  • Ange vilket datum och tid på dagen som din förfrågan gäller, exempelvis "17:e mars, på förmiddagen". Ange gärna två datum, eftersom det ökar chanserna att hitta en passande lucka i Pers kalender. Tack på förhand!